Procedeul de educatie a copilului

Cum si cand este cel mai bine sa incepi procedeul de educatie al copilului tau? Oricine cred ca ar raspunde ca din primele clipe de viata este cel mai indicat sa o faci. Dar oare asa si este?
Daca ai intreba un parinte cu un copil care deja intelege ce este bine si ce nu (adica un copil mai mare) o sa iti spuna ca lucrurile nu stau asa de simplu. Din majoritatea discutiilor (la care am asistat sau am participat) legate de educatia copiilor am aflat cateva lucruri care ne pot ajuta sa facem acest procedeu mai… usor si de ce nu amuzant…
Un prim sfat care l-am primit a fost sa incepem sa facem mai serios acest procedeu cam de la varsta de 9 luni (aproximativ) deoarece pana la aceasta varsta un bebelus nu intelege diferenta dintre bine si rau, cauza si efect sau dintre DA si NU. Pe de alta parte, nu este o regula ca pana la 1 an copilul tau sa realizeze toate diferentele dintre DA si NU !
Alt lucru pe care l-am invatat a fost ca pedepsele nu sunt totdeauna cele mai potrivite. Acestea pot zapaci copilul, el neintelegand comportamentul ostil al adultului, atata timp cat el nu intelege in totalitate diferenta dintre bine si rau. Prin urmare, nu va avea nicio idee de ce comportamentul tau fata de el s-a schimbat si de ce esti furios.
Un alt lucru, care dupa parerea mea este cel mai important, este sa nu spui tot timpul ” NU”. Daca folosesti tot timpul cuvantul NU copilul se va invata cu el si nu va mai reactiona atunci cand intr-adevar va intelege ce inseamna. Asadar, e indicat sa folosesti „NU” –ul pentru momentele in care iti doresti intr-adevar sa NU FACA CEVA. Cum ar fi sa nu atinga un obiect fierbinte, ascutit, etc…
Laudele sunt mult mai de efect pentru consolidarea unei bune purtari. Atunci cand are o purtare buna si face ce e bine, sau te asculta este indicat sa il lauzi astfel incat pe viitor sa aleaga sa faca acel lucru in defavoarea unei boacane.
Alt lucru important este sa stii limitele copilului si sa il faci si pe el sa le constientizeze. Adica sa inteleaga ca un lucru nu se face indiferent de starea ta sau de locul in care este. Sa zicem ca intr-o zi te simti relaxat si lumea e mai frumoasa ca de obicei si parca nimic nu te poate deranja, inclusiv un geam spart de catre copilul tau. Sau cand mergi la bunici si varsa mancarea din farfurie si bunicii sar amandoi cu replica „Ei lasa, e mic, nu conteaza.” Asta il va zapaci si mai mult si a doua oara cand va face acel lucru, nu va sti daca este bine sau nu .
Alt lucru este sa fii TU EXEMPLUL. Atunci cand incepe un copil sa vorbeasca, o faca pentru ca imita. Cand invata sa manance cu lingura, o face pentru ca imita. La fel poate invata ce e bine si ce rau daca TU faci exact ce ii ceri copilului sa faca. Asa ca cel mai simplu este sa fii tu mai prietenos cu alti oameni, sa incerci sa imparti cu ei momente placute astfel incat copilul sa aibe ce imita.
Un parinte furios, necomunicativ si morocanos tot timpul nu este un bun exemplu pentru un copil ce se doreste a fi o persoana buna, comunicativa, placuta, iubita si care sa imparta tot timpul jucariile lui cu ceilalti copii.
Am mai aflat ca daca copilul tau face ceva rau, este din cauza ca este obosit sau nu a dormit bine, sau ca e bolnav si ii e permis sa faca „doar acum”, iar daca acelasi lucru este facut de alt copil este din cauza ca parintii sunt iresponsabili sau il invata gresit pe acel copil.
Aminteste-ti sa zambesti, sau de ce nu chiar sa razi. Cresterea copilului poate fi extrem de obositor, ce te poate scoate din sarite, sa iti intinda limitele la maxim sau chiar plictisitor pentru unii. In momentele astea iti pui intrebarea ce ai facut sa ajungi acolo. Ei bine, fii sigur ca asta e locul in care TREBUIE sa fii si sunt sigur ca orice persoana singura te invidiaza si isi doreste sa fii tu. Este bine sa iti amintesti in acele momente placerea copilului cand te vede dupa o perioada in care nu a stat cu tine, sau bucuria cand adoarme langa tine, cand te strange in brate, cand iti ia mana sa va plimbati si lista poate continua pentru fiecare… la nesfarsit.
Toate aceste lucruri placute vrei sa le umbresti cu placerea de a ….

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s