Te iubesc ca sarea in bucate.

Te iubesc ca zaharul, ca mierea sau ca sarea in bucate ! Cu totii stim povestea lui Petre Ispirescu de pe vremea când „facea plopusorul pere si rachita minciunele, cand se bateau ursii in coada, cand se luau de gat lupii cu mieii de se sarutau, infratindu-se, cand se potcovea puricele la un picior cu nouazeci si noua de oca de fier si s-arunca in slava cerului, de ne aducea povesti” care ne invata ca dulcele e bun si sarea … altfel, asta pana ce am inteles morala povestirii si ne-a facut sa realizam ca si sarea e buna.
Daca privim la TV, sau ascultam la radio vedem prea cunoscutele mesaje care ne transmit ca ne fac rau atat zaharul cat si sarea. Bineinteles in exces. Dar de ce e asa?
Acum sa transpunem informatia si la mancarea copiilor. De ce nu e sanatoasa mancarea cu prea multa sare sau zahar? Cu toate ca corpul uman are nevoie de sare ca sa ”functioneze” corect si cum corpul uman nu poate reproduce aceasta necesitate, o adaugam noi in dieta zilnica.
Totusi, necesarul de sare pentru copii este unul destul de redus, ceva de genul 1g pana la varsta de 1 an, cantitate care este acoperita de formula de lapte praf, daca face parte din dieta copilului. Daca nu aportul de sare este dat de laptele matern(care il recomandam si noi ca UNICA modalitate de hranire a bebelusilor!).
Prin urmare, nu trebuie sa dam copiilor mancarea la fel de sarata precum suntem noi obisnuiti sa o mancam. Si ca sa motivez putin ce am spus, am sa scriu cum poate dauna excesul de sare la dieta unui copil.
Incep cu rinichii, care nu sunt proiectati sa proceseze mai multa cantitate de sare, ceea ce inseamna ca daca marim doza de sare din mancarea copilului pot aparea complicatii serioase la rinichi.
Am vazut un documentar acum ceva vreme pe BBC care a aratat cat de tragica poate fi sarea in exces la un copil. Mai multe detalii aflati de aici.
Dar totusi mancarea nu poate fi lipsita de arome, de sare, sau pe scurt sa fie fara gust !
Alta urmare a consumului in exces a sarii este cresterea tensiunii arteriale, sau a complicatiilor cu inima, mai accentuata la persoanele care au in familie membri care au suferit de aceasta afectiune.
Bineinteles daca noi facem mancarea copilului o gustam si suntem tentati sa mai punem putina sare, ori vegeta sau delicat, dar trebuie sa intelegem ca gustul copilului nu este la fel de dezvoltat ca al nostru si nu este obisnuit deocamdata cu multe arome/gusturi. Cel putin copiii care abia incep diversificarea si pana la copiii de 1 an. Asadar, daca copilul accepta sa manance mancarea cu un continut redus de sare, este bine sa il invatam asa, pentru ca el nu are exeprienta gusturilor, deci nu va simti lipsa sarii.
Cu toate astea, daca ne asiguram ca mancarea copilului nu are multa sare, asta nu inseamna ca trebuie sa fie fara gust. Nu ramane altceva decat sa adaugam putina aroma mancarii si ea va fi adorata de copil. Este mult mai indicat sa adaugam legume sau condimente care compenseaza lipsa sarii si cu siguranta gustul mancarii va fi mult mai placut. Putem adauga putin usturoi, putin cimbru, putin busuioc, sau chiar putina menta si va asigur ca veti fi uimiti de gustul mancarii. Si putin piper este indicat in alimentatie, pentru ca ajuta la digestia mancarii. Putin.
Numai sa fiti atenti daca introduceti in mancarea copilului, fiecare condiment, fiecare leguma trebuie tratat ca si un aliment nou! Prin urmare trebuie introdus treptat, si sa observati daca are vreun efect negativ in digestia copilului, la care adaug si o vizita la medicul pediatru si sa cereti o opinie si de la el.
Voi cum condimentati mancarea copilului?

4 păreri la “Te iubesc ca sarea in bucate.

  1. Lipsa gustului mancarii nu are legatura cu lipsa sarii din ea. Noi suntem obisnuiti asa si ni se pare ca mancarea nu are gust fara sare. Este vorba doar de obisnuinta!!!
    Pentru un copil care a mancat nesarat, mancarea este foarte buna si are gust.
    Sare se gaseste, de asemenea, in legume si fructe si acopera necesarul zilnic de sare al copilului.
    Asta o spun din proprie experienta. Pana la varsta de 1 an si jumatate am gatit separat pentru bebelusa noastra, fara sare. Apoi am inceput sa mancam aceeasi mancarica, doar ca am scazut semnificativ cantitatea de sare pe care o adaugam inainte in mancare. Si culmea!? Ne-am obisnuit si noi cu gustul.
    In rest folosim patrunjel, marar, leustean si multe, multe legume de toate culorile si toate modele. Condimentele nu prea au succes la noi. Dar la fel, cred ca e vorba de obisnuinta.
    A! Si foarte important! Nu folosim vegeta sau cum se mai numesc toate produsele astea!

  2. Si eu cred ca-i vorba de obisnuinta!
    Eu pun in mancarica Amaliei un pic de usturoi sau leurda (am si conglat planta ca s-o am si peste an), insa minunea mea e inca mica, n-a dat ea de toate gusturile si de colectivitatea care papa toate cele, numai sanatoase nu! Atunci va fi greul…deocamdata pana-n doi poate chiar trei ani va fi mult mai usor, fata de perioada cand va cere efectiv pt ca vede la ceilalti copii!

  3. pentru maria am inceput sa folosesc sare dupa un an, iar pentru condimentarea mancarii am folosit leustean, pantrunjel, busuioc, cimbru, oregano, menta, ceapa, usturoi, pe care le-am introdus treptat si in cantitati mici dupa 7-8 luni

  4. Pingback: Sarea in bucate | Șmen.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s