Fontanela

Fontanela sau locul moale din capul copilului. E un loc destul de ciudat, la prima impresie, poate si din cauza ca este situat pe cap. Mai ciudat este ca de fapt nu este un singur loc unde este mai moale, ci sunt 6. Dar din toate 6 doar doua sunt mai perceptibile pentru noi, si anume cel din varful capului, si inca unul, mai mic ca dimensiune situat la baza craniului.
Fontanela principala sau moalele capului este in forma de romb si poate fi destul de mare in momentul nasterii, dar se imbina pe masura ce trece timpul, de la 18 luni pana la 24, treptat.
Bineinteles ca exista diferente de marime, in functie de bebelus. Asadar, chiar daca un copil are o fontanela mai mare decat altul, dar pana in jurul varstei de 12 luni evolueaza mai repede cea care este mai mare si se inchid ambele in acelasi timp, este perfect normal.
Intrebarea despre fontanela care ne-am pus-o prima data a fost ”Cum o spalam pe cap?”. Cum trebuie ingrijita zona respectiva astfel incat sa nu ii facem rau. Dar dupa ce am mai citit si am mai intrebat medicii, am aflat ca de fapt este o zona destul de rezistenta, formata dintr-o membrana care protejeaza destul de bine acea zona.
Si tot medicul ne-a spus ca zona poate fi spalata, samponata sau stearsa la fel ca restul capului fara grija, pentru ca trebuie acordata aceeasi atentie si restul capului.
In general trebuie sa fii delicat cu capul nou-nascutului pe toata suprafata lui si nu in mod special la fontanela.
Apoi ne-am intrebat ce rol are fontanela? Si am aflat ca ii ofera o flexibilitate capului, in momentul nasterii, si ulterior ii permite o dezvoltare mai usoara a creierului in primele luni de viata.
Pe langa astea, am aflat ca ofera si informatii importante despre modul de dezvoltare a copilului, in sensul ca daca ar fi o fontanela adanca ar fi un semn de deshidratare, un lucru periculos pentru un bebelus de cateva luni, si astfel poate primi o atentie speciala din partea medicilor.
Dar si o fontanela bombata e un semn de alarmare, in sensul ca poate avea o presiune pe creier, deci alt semn ca are nevoie de o atentie speciala din partea medicilor.
Deci concluzia noastra a fost ca fontanela este un rau necesar.
Tu cum ”te purtai” cu fontanela?

Reclame

3 păreri la “Fontanela

  1. Inchiderea timpurie sau tardiva a fontanelei poate determina fiecare in parte probleme de natura diferita: inchiderea precoce poate impiedica dezvoltarea creierului, iar inchiderea tarzie poate porni de la faptul ca bebelusul sufera de rahitism.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s